Automotive Troubleshooting - Solving Car Problems
Do you have problems with car? | Write a Review 
 

 Car Directory
 » Automotive Troubleshooting
 » Chery
 » Chery


 » Solving Your Car Problems
 » Write a Review




KECEWA DENGAN CHERY 2010


Date:January 9, 2011, 10:51 pm
Name:ROZIANA SAAD
Location:Malaysia, KEDAH, Malaysia
Vehicle:Chery Chery
Year:2010
Modification:EASTAR
Problems:Saya pemilik Cherry MPV amat kesal dengan pihak Chery kerana gagal menyelesaikan masalah yang terdapat pada kenderaan yang dibeli sehingga kini. kereta dihantar beberapa kali untuk service dan bayaran juga dikenakan termasuk upah penukaran minyak dan pelbagai lagi namun kereta saya sentiasa menghadapi masalah.

Saya berharap pihak Chery memandang serius mengenai pembelian selepas jualan dan layanan pihak mekanik sekiranya menghadapi masalah dan bukannya bermasalah dengan pemilik kereta.

Saya sebelum ini memiliki kereta jenama toyota, nissan, ford dan proton namun tidak pernah menghapai masalah sebegini hingga merugikan masa dan wang saya untuk berurusan dengan mekanik.

Seharusnya kereta yang bermasalah sekiranya dihantar service tidak mempunyai masalah lagi tetapi janggal dan pelik dengan Chery yang gagal dan terus gagal memberi keselesaan kepada pembeli,

Namun tahniah kepada mekanik Sungai petani dan Pengurus QQ Alor Star yang tidak jemu-jemu membantu tetapi masalah sentiasa tidak berubah,

Harap penyelesaian dapat dilakukan segera.
Contact:show contact

To Suggest Solution


May 12, 2011, 3:45 am  from: maliki
comen saya tidak boleh lah pasal planning baru hendak beli chery awal bulan ini tp dengan cerita apa yang berlaku dekat en membuatkan saya rasa tidak yakin...takut2 benda mcm ini terkena keatas diri saya dan sekeluarga.....saya pun pening sedang membuat kajian melalui laman wab chery.adakah betul dia bagus mcm toyota,mitsubishi,dll..produk keluaran china rekaan cantik dan menarik tetapi dengan ketahannya yg menjadi pertikaian pengguna sekarang ini...yg saya comfius banyak juga bentuk dan model lain dalam jenama chery ini....apa pandangan en saya beli chery atau kereta jenama lain
Contact: show contact
August 16, 2011, 4:23 am  from: sankortor bin siri
cherry.. knpa harga air filter untuk aircond mahal sangat dengan harga Rm 102 ringgit sya pun terkejut dengan harga itu,, dah service juga cuai,,harap kesulitan itu dapat di selesaikan dan harga jangan mencekik darah dan harga barang seperti timming belt aku beli tahun lepas .dan baru-baru ini juga aku pun rasa berpuas hati dengan harg sekarg untuk air filter aircond harga 42 ringgit harap cherry berilah perhimatan yg terbaik untuk plangan2,,,
Contact: show contact
February 4, 2012, 11:35 pm  from: Shuhaili
Saya dah terlalu kecewa dgn kereta chery 2.0 saya....dari mula ambik hingga skrg dah nak masuk 2 tahun,x henti henti masalah yang timbul..saya amat menyesal memiliki kereta ini...geram...tapi nak di lepaskan kat mana? Siapa yg dapat membantu kami yg seolah olah teraniaya.....Kalau Rm byk,dah lama saya tolak car ni....ni hutang kat bank masih bertimbun timbun...dulu kalau tahu mcm ni punya byk masalah..ambil kancil lpun x apa...puashati....
Saya rasa pihak yg berwajib perlu ambil perhatian akan masalah kami....tolonglah pantau qualitinya...ada barang yg rosak kena byr sendiri...kononnya warranty x ada di bahagian tersebut...masa nak bagi laku hari tu,mcm mcm janji manis...warranty 9 year s lah dan mcm mcm...harap semua pengguna chery bersatu hati...desak pihak berkenaan supaya bertanggungjawab atas setiap permasalahan car...car masih baru,tapi masalah x henti henti...saya rasa mcm nak report kat pak menteri yg berwajib ,agar tarik balik penggunaan chery kat Malaysia...supaya x de lagi org yang akan teraniaya seperti kami....
Contact: show contact
March 2, 2012, 1:43 am  from: budak langsi
aku pakai chery qq xdak langsung msalah..xdak plak nk merunggut..siap plan nk buh enjin kancil L5 turbo lagi..kalau xcya mai blah kedah tgk keta aku jd mcm mna...mmg buatan cina org tkt nk beli sbb spare part mhal n susah dpt..tp fkir lang rasional n waras la..apa guna half cut klau xleh nk p tgk n bli..chery dh ok xmcm kluaran dlu.
March 11, 2012, 12:28 am  from: konek panjang
orang cina malaysia sendiri pun tak 100% support kereta buatan china....ADA OTAK TAK PIKIR PANJANG....kalau dah nama kereta MADE IN CHINA....gerenti ada masalah...dari segi luaran memang cantik....tapi enjin tu...boleh tahan ke sampai 5 tahun..? kereta CHINA dengan kereta buatan KOREA..sama jer...masalah dari segi enjin..OVER HEATING / HEAD PECAH / AIR RADIATOR CEPAT MAKAN KALAU JALAN JAUH...pergi la tanya budak2 mekanik kat chery service...tengok masalah CUSTOMER..fuh!!!!!!!!!!!!!!! MELAMBAK BEB.....mcm2 hal...kalau ada duit beli jer kereta toyota / honda / nissan...VALUE PUN ADA...ENJIN PUN LASAK..KALAU TAK MAMPU BELI BARU...BELI SECONHAND PUN JADI LA...
Contact: show contact
June 19, 2012, 5:20 pm  from: elly
China? Telur ayam pon ade tiruan...inikan kereta...
Contact: show contact
June 19, 2012, 5:21 pm  from: elly
China? Telur ayam pon ade tiruan...inikan kereta...
Contact: show contact
July 26, 2012, 3:05 am  from: Zulkiflee
Apala Nak pertikai barang China.. Cuba tengok barang sekitar anda made in apa. Berlambak China. Sebelum beli fikir dulu....ingat bmw, merce x rosak ke
Contact: show contact
September 16, 2012, 3:18 am  from: red secorpion
sy tk tau nk kate ape...dah 4 kali...sy hadapi msalah yg same...meter tgah 160 km tibe2 gear droop sendiri...tk. taula gear brape.tesentap jgk la...gear menual tk befunci...sy berhenti tepi...sy off enjin dam start blik...chek menual baru ok...baru normal mcm biase...sy dah serik nk bwk laju...minggu dpn baru nk pi complan sebab dah 4 kali..dlm mase 2 tahun ni...harap2 dpt selesai mslah...
Contact: show contact
October 7, 2012, 7:05 pm  from: org malang
saya punya c/EASTAR jg byk prblem,2thn lebih sudah rosak byk parts: alternator rosak, disc brake rosak, p/window rosak, wiper motor rosak, tayer kembung, gear problm etc. wlp sdh fix, tapi bila mau rosak lg ?
October 31, 2012, 12:51 am  from: rahman
banyak betul masalah chery yg diketengahkan. saya dah 2 tahun pakai eastar 2.0, setakat ni cukup masa gi servis. naka katakan masalah sepanjang menggunapakai memang tak ada. enjin ok, air cond ok, tayar ok.. cuma yang patah setakat ni compartment dekat pintu, itu pun anak tarik kuat2 terus patah. yang lain ok je. tq my chery eastar 2.0 harap pretasinya berpanjangan dan berpadanan dengan nilai ringgit saya.
Contact: show contact
November 4, 2012, 7:00 pm  from: kirin othman
Beli chery easter bulan 3/2012

bulan pertama - cover kusyen blakang terkeluar
bulan ke tiga - getah wiper terkeluar
bulan ke empat - bila start enjin kadang2 tak mau
start..kena cuba berkali..bila enjin dah boleh start tetiba ja mampuih!

bulan ke lima - censor gearbox rosak n masalah enjin tak mau start berulang kembali..

dah berkali2 hantaq kat servis centre QQ North kat tmn pandan...tapi masalah enjin tak settle2...????

menyesal sungguh beli kereta ini!..dulu pakai waja slama 7 taun...tak penah rosak...
Contact: show contact
November 5, 2012, 12:20 am  from: feron
Saya baru je nak beli kereta ni.. kalu dengar komen kat atas ni takut sy nak beli.. nak cari keta lain lahh macam ni.
Contact: show contact
November 14, 2012, 8:42 am  from: malu kat orang
tak taham bunyi brek disc yg memalukan. asyik bunyi wpun dah tukaq baru.
tp dari segi lain ok je .
Contact: show contact
November 15, 2012, 8:59 pm  from: yin bahau
lps ganti timing belt,dtg pula bunyi siulan kecil..foreman tu kata tu bunyi water pump..ye ke? wira sblm ni pkai 7 thn xde pula mslh water pump..so sy xtau la ye ke x bunyi siul bendalah tu...siapa yg ada mslh mcm ni dan apa penyelesaiannya?
Contact: show contact
December 10, 2012, 3:11 pm  from: AwieAbdul
baru nk sambr CE..da tawr ati. Ingt nk amik estima lama jew ,
Contact: show contact
December 10, 2012, 6:15 pm  from: wan
teruk sgt ke masaalah kereta ni.kalu teruk beli odessey ra6 le rm 55k je 2hand.power gak,tapi ce ni luar nmpak ok je xde lak jumpa kat tepi2 jalan tesadai naza byk le.ni tengah dok peker nk li ke x kete ni,wisau gila tu
Contact: show contact
December 19, 2012, 4:12 am  from: rohana mohamed
saya dapat chery easter iaitu hadiah ulang tahun perkahwinan belum pun 2 tahun di gunakan 1001 problem timbul
1. power stering bocor...
2. tangki plastik retak
3. waifer cermin patah (dalam)
4. stering bergoyang
5. gear yang ketat
6. Ini tak kira aksesori dalamam yang mudah pecah patah terputus...
cuma masalah yang pertama baru di baiki itu pun mengambil masa 2 bulan...kelewatan pusat servis lewat membuat order atau stock dari HQ kehabisan ...xtau lah saya...
masalah 2 sehingga 5 membuat saya terkapai2 ....bila tanya pusat sservis kata dah order sampai skg dia org tak info....di sebabkan stering bergoncang saya dh 2 kali tukar tayar.....
Contact: show contact
December 28, 2012, 12:38 am  from: fazri qayy
x jd lah nk beli chery..kalu dh byk problem..baik ambik stream recon..xpon inova...puas hati..qualiti terjamin
December 30, 2012, 8:48 pm  from: sulaimi
tak pyh beli chery. maintainence tingi. spare pyh dpt kt luar. dia org control brg tujuan nk monopoli . boleh cekik darah.
SC mahal. kos timing belt +- aRM1400.
Contact: show contact
January 7, 2013, 12:45 am  from: rahizan
saya pakai chery transcom , mula pakai 1 bulan ok lepas tu mula dah timbul macam2 signal kat meter EPC,ABS,VSS dan simbul injin pun ada bila binatang ni keluar je kat meter mula la tengah laju terus down , van besar macam gajah tapi cc2000 je , konon nak pakai sistem komputer tapi taknak belajar dengan jepun . kalau tak pandai buat sistem komputer buat macam manual je kan senang . ni alternater pulak buat hal tah bila spaypart nak dapat .tak tahu la menyesal aku beli nak tolak balik value turun gila babi .
Contact: show contact
January 11, 2013, 1:07 pm  from: anak felda
owhhh...ye ke...ngeri gak baca komen mmereka yang dah beli cherry...
January 14, 2013, 3:21 am  from: Isnan
Saya pernah alami mimpi ngeri menggunakan Chery ini. Saya beli kereta tahun 2009. Kereta beli tak sampai setahun, terpaksa ditolak ke used car.
Masalah interior tu mmg biasa, plastic chery mmg fragile, patah sana, patah sini. Then, masalah dgn power window driver side, motor plak rosak. Pastu masalah dgn banjir dlm kereta, rupa2 saluran air aircorn tersumbat. Pastu masalah dgn aircord, tiba2 keluar asap, entah sbb apa. Pastu alternator plak rosak, kena towing. dh la time tu, kena beli dgn duit sediri beli second hand alternator, alasan chery pusat tak bagi spare part, klau nk, kena hntar pj. Adussss...disebabkan kesabaran saya sudah hilang, saya terus ke honda, tolak chery ke used car, kena topup ke bank, dan angkat stream. Alhamdulillah, smpi skrg stream mantap dan tak pernah buat hal....
January 14, 2013, 3:35 am  from: Isnan
Satu lagi masalah besar saya hadapi dgn kereta chery ini, mmg memeningkan kepala, masalah alignment. Dh pergi byk tmpt service alignment, semua tmpt tak dpt selesaikan masalah. Ada satu tmpt service, Cina nie mmg berumur dan sgt expert psal2 tayar, alignment dsb, pun tak boleh selesaikan masalah keta tu, hampir satu hari dia cuba, n dia ckp tak pernah dia jmpa keta baru ada masalah mcm nie, then dia ckp, keta nie mmg 'sakit'. Dia check komputer semua ok, tp bila jalan mula rase senget2. Rupa2 keta nie ada masalah dgn Aerodynamic yg tak symmetry. aku tak paham, kenapa kenapa Chery nie keluarkan kereta 'sampah' cmni. Yg penting aku dh tolak keta nie....tenang skit hidup aku...
January 26, 2013, 12:11 am  from: AmYus
Tak mau komen panjang2... bulan 5 ni genap 3 tahun pakai... soy NO, NO, NO million time to chery eastar.
Contact: show contact
January 27, 2013, 1:25 am  from: muqri
Aku ni jugok dah tempah nak beli ce ST mungkin minggu depan kuar kete..kalau tengok komen ngeri gila nak beli. Budget nak beli Mpv baru lain tak mampu . Tolonglah kawan-kawan secara jujur saya patut beli atau tidak je
Contact: show contact
January 28, 2013, 5:41 pm  from: zj
aku pun pakai ce gak lima tahun... ada masalah yang lebih kurang ... spare part kurang, cooling coil bocor, power window rosak, interior rapuh mudah patah...kalaui berduit beli le mpv lain...
Contact: show contact
January 29, 2013, 12:51 pm  from: zamzuri
sy baru pakai mpv chery eastar st x smpai 5 bln. keta susah nak start pagi2 dan lepas tu tersengguk2 bila drive. kdg2 boleh mati kat traffic light. hari ni wife bwk stereng blh jam pulak. mmg kereta penyakit keta ni. menyesal den beli mpv ni. den nasihatkan jgn la beli chery eastar nihh...
Contact: show contact
February 2, 2013, 11:05 pm  from: bob
Sy dah booking pn ce..dgr mcm ni punya komen rs nyesal lah..apa2 pn kne cuba dulu baru taw apa masaalah sebenarnye..harap2 jgn lah timbul byk sgt masaalah...
Contact: show contact
February 15, 2013, 4:40 am  from: Tuan Hez..
Bila baca komen. banyak sangat masalah CE...
Tetapi sejujurnya CE saya tahun 2008... CE 2.4mitsubishi enjin. Tidak pernah datangkan pelbagai masalah sejak digunakan. Cuma pernah ganti CPS je rosak. itu pun kesan daripada terpengaruh dengan penggunaan alat penjimat minyak yang orang pasang di tempat pencucuh rokok.. (kesannya api tidak mencukupi.. terpaksa ganti CPS).
Yang lain semuanya tidak mendatangkan masalah.
Atas highway kalo berani 170-190 boleh layan je bersaing kete-kete mewah singapore..
(Mana-mana kereta.. tidak kira jenisnya, buatan mana, ada yang elok, ada yang tak elok..)
Contoh, saya pernah guna Proton BLM.. baru sthn lbh enjin dh problem, pintu dh bunyi angin masuk bila laju 60km/j,
Sedangkan, kawan saya guna BLM juga sampai sekarang masih elok keretanya...
Honda pun pernah ada masalah...
Toyota pun pernah ada masalah...
(Tanyalah pendapat mana-mana club kereta.. mereka lebih arif)
Jadi pikir-pikirkanlah!
Beli ikut kemampuan..
Contact: show contact
February 15, 2013, 4:49 am  from: Tuan Hez..
http://mycargarage.blogspot.com/2011/05/semua-maklumat-yang-anda-inginkan.html
Contact: show contact
February 17, 2013, 3:53 pm  from: Azmitaufik
Saya dah guna CE 2.4 dari Sep 2009 sehingga hari ni. Mileage dalam 44k km, tak bawak gi kerja hanya buat gi jalan2 dan balik kampung. Pernah sesah sehingga 190km/h sebab berlumba dengan Harrier kat LPT.

So far takde problem, Alhamdulillah.
February 22, 2013, 1:25 pm  from: khugg
Saya baru bercadang nak beli Cherry MPV 2.0 EASTAR, terpengaruh dengan bentuk & ruang dalam yg lapang dan selesa utk famili.Bila baca komen2 Pro & Kontra Pembeli Cherry terpaksa kena fikir 2x sebelum buat keputusan.Klu nak guna utk 1 or 2 tahun lain lah,,,klu nak guna utk 5 or 7 tahun kena pertimbangkan semula.Semua kereta ada masaalah baik yg berjenama mau pun tidak...tp klu masallah sepanjang tahun ,,susah juga pembeli ,dah jadi 'menang membeli alah memakai'...
Contact: show contact
February 26, 2013, 2:29 pm  from: Hast Husin
Salam semua...aku penguna chery eastar sejak bulan 9 2011...masuk ni dh hampir 1 stgh aku pandu chery aku...setakat ni terus terang aku ckp semua masih dlm keadaan baik dan sempurna..belum lg smpi tahap major yg kwn2 sini lalui..mintak2 d jauhkan..cume pd pertghan tahun lepas kereta aku tak boleh start sewaktu aku d tanjung malim masa ada meeting dgn customer...tak ada apa2 tanda terus tak boleh start..so kabut gak ler aku nak call service center...diaorg pon mati kutu tak tahu knp...mule2 ingt betery kong...tp pelik gak ler sb bru tak smpi setahun dh kong kot...lg pon aku jrg bwk kereta ni jln jauh..last2 kena lak pggil towing kena hantar ke rawang tmpt aku beli dulu...dah ler kena bayar separuh towing tu atas alasan chery center kereta aku rosak d luar kawasan diaorg...hurmm...tu ok lagi lah...smpi je rawang..pomen chery boleh gelak tgk...tahu dia wat pe..ntah apa yg dia tekan..terus je boleh start balik...panas je hati...dia kata tu biasa kereta chery baru...so bg yg nak beli tu tny betol2 dgn jurujual tak pon dgn pomen dia psl kereta ni...dn smpi skrg kereta aku masih berfungsi dgn baik...so pd mereka yg nak beli atau dah beli kereta ni...jgn ler terlalu negative sgt...sb kdg2 bile kite negative sgt tu yg sikit2 pon jd sensetive...mana2 jenama pon ada yg ok..ada yg tak...selagi dia di buat berasingan dan di pasang oleh manusia dan robotik kite failure tu ttp ada...ada gak aku dgr kes kereta2 yg cam honda dan nissan yg lebih teruk...so kalu tak nak ada masalah jgn pki kereta pakai basikal...kali basikal pon kena condem aku tak tahu ler nk ckp apa...dan yg terakhir aku bukan sokong sgt kereta cina ni tp pd aku berani beli..kite kena berani taggung dengan setiap kemungkinan...jgn beli sb cantik menarik tertarik..tp beli bile rasa duit poket tu ada lebih untuk hadapi segala masalah...sb kereta walau cam ner bagus nyer dia..masalah tetap sama melibatkan duit...kekeke...
Contact: show contact
February 26, 2013, 2:30 pm  from: Hast Husin
Salam semua...aku penguna chery eastar sejak bulan 9 2011...masuk ni dh hampir 1 stgh aku pandu chery aku...setakat ni terus terang aku ckp semua masih dlm keadaan baik dan sempurna..belum lg smpi tahap major yg kwn2 sini lalui..mintak2 d jauhkan..cume pd pertghan tahun lepas kereta aku tak boleh start sewaktu aku d tanjung malim masa ada meeting dgn customer...tak ada apa2 tanda terus tak boleh start..so kabut gak ler aku nak call service center...diaorg pon mati kutu tak tahu knp...mule2 ingt betery kong...tp pelik gak ler sb bru tak smpi setahun dh kong kot...lg pon aku jrg bwk kereta ni jln jauh..last2 kena lak pggil towing kena hantar ke rawang tmpt aku beli dulu...dah ler kena bayar separuh towing tu atas alasan chery center kereta aku rosak d luar kawasan diaorg...hurmm...tu ok lagi lah...smpi je rawang..pomen chery boleh gelak tgk...tahu dia wat pe..ntah apa yg dia tekan..terus je boleh start balik...panas je hati...dia kata tu biasa kereta chery baru...so bg yg nak beli tu tny betol2 dgn jurujual tak pon dgn pomen dia psl kereta ni...dn smpi skrg kereta aku masih berfungsi dgn baik...so pd mereka yg nak beli atau dah beli kereta ni...jgn ler terlalu negative sgt...sb kdg2 bile kite negative sgt tu yg sikit2 pon jd sensetive...mana2 jenama pon ada yg ok..ada yg tak...selagi dia di buat berasingan dan di pasang oleh manusia dan robotik kite failure tu ttp ada...ada gak aku dgr kes kereta2 yg cam honda dan nissan yg lebih teruk...so kalu tak nak ada masalah jgn pki kereta pakai basikal...kali basikal pon kena condem aku tak tahu ler nk ckp apa...dan yg terakhir aku bukan sokong sgt kereta cina ni tp pd aku berani beli..kite kena berani taggung dengan setiap kemungkinan...jgn beli sb cantik menarik tertarik..tp beli bile rasa duit poket tu ada lebih untuk hadapi segala masalah...sb kereta walau cam ner bagus nyer dia..masalah tetap sama melibatkan duit...kekeke...
Contact: show contact
March 6, 2013, 4:45 am  from: Man pablo
Kepada rakyat malaysia,tlg jgn beli kereta cheery.masalah paling banyak.saya sudah pakai kereta jenama cheery ini.hati sya kalau blh nak bakar kereta ini.hq dan service centre memang amat penipu besar.kereta saya memang byk masalah.kalau blh mari kita boikot kereta jenama ini.
Contact: show contact
March 14, 2013, 5:52 pm  from: lan
saya pakai chery eastar tp alhamdullilah ok saja bua masa skrg..
Contact: show contact
March 15, 2013, 6:29 pm  from: saudagar
mula2 tu rasa mcm nk smbr jg C.E ni. nasib baik ada ruangan ni. dpt byk info negatif psl C.E. x jd la....
tq pada semua pemberi info
Contact: show contact
March 26, 2013, 3:23 am  from: Daya
Saya pun baru cadang nak sambar CE ni....taspi bila tengok kome.....trus tak jadik........
March 30, 2013, 4:10 am  from: Abg-Ju
.... salam semua. dari komen yg kita baca, dpt dikenal pasti yg mana komen, yg mana komplen dan yg mana mengutuk tk tentu pasal... jdlah manusia yg berakhlak. sy pemilik kereta chery ES sejak May 2012. so far so good. mgkin sbb baru lg kut. tp sy join kelab dn rata2 otai dh guna CE tkde masalah. sy akui trdpt SC yg lmbab dn tk mesra tp pilihan ditgn anda utk pg ke SC yg mana. bleh compare kos service chery dgn kete nasional (di SC, bkan wshop luar). lbih krang sama sje. stiap kete ada kelebihan dn kekrngan. sy dh teliti semua forum CE sbelum beli CE ni. slpas sy miliki, alhamdulilah tk sama dgn apa yg sy baca. wlupun ada masalah yg dnyatakan ianya tdklah seburuk spt yg digmbarkan. selebihnya emosi. masih dlm jaminan apa nak bimbang. join kelab dn group utk mncari kwan, baru bleh slesai masalah. klu stakat bising disini, 'masalah' kete anda (kononnya) itu tk akan selesai. so sebelum beli buat timbang tara. sudah beli jgn membebel. tiada yg paksa anda sain loan masa beli dulu. sikap salesman semua sama, mahu dpt sale mmg janji manis!
April 6, 2013, 11:18 pm  from: SULAIMI
JANGAN BELI CE2.0 Dah nk msk 3thn pakai CE.
3 minggu lepas power window rosak.pergi chck kat Musaini SC,K.Terengganu. Minggu lps sy call SC,katanya sy perlu hantar kereta buat major service dulu baru blh dapat ganti power window baru under warantty. Ini procedure gila. Kecewa sgh dgn pusat service. Harga terlalu cekik darah. BUANG MASA DAN WANG RINGGIT PAKAI CE.

Nasihat aku beli Exora je. Kl tak percaya cal sy 016-9210514.
Contact: show contact
April 7, 2013, 3:31 pm  from: Along ///
setuju dgn Abg-Ju..
kalau masuk forum keta2 lain bahagian masalah..pasti takut
nak mmbelinya...CE ni x la seteruk mana pon..dlm setandan pisang mesti ada yg busuk...dan masih Ramai yg tersenyum memiliki CE ni....x caya P la join CEC @ CMC club
dah memhami cara pjagaan CE yg sbenar..TAPi Sc QQ Alor star mmg Hampeh...byk dgr complain...jauhhi..dari mmbeli Dgn QQ Alar star..lagi satu...CE thn 2010 mmg byk byk masalah...CE thn 2011 keatas ok...
Adios..///
April 10, 2013, 2:54 am  from: zul ipoh
saya drive home chery eastar 2.0 dec 2011. ambik 10pg, lepas zohor terus drive balik kelantan. 3 hari pakai mileage dah 1000km. balik ipoh terus hantar servis terkejut SC jln kampar, ipoh. Hingga la ni takda masalah major. Cuma masa ambik lampu berkabus tp settle dgn buang satu penutup kat blkg lampu tu ok hingga skrg. Memang ada bunyi angin masuk kalau bawak laju tp saya settle sendiri dgn pasang sponge dari buangan industri setelah tengok celah mana kedai eksesori pasang utk sound proof chery. laa, takda bunyi langsung dan puas hati. Zaujah heavy use hantar anak skolah 3 skolah bbeza. So far takda masalah. long travel KB, KL, N9. Interior taklah teruk sangat. Kalau jaga betul dan cermat guna taklah senang patah atau tercabut. Anak 3 laki kecik lagi dan honestly semua interior chery saya takda yg patah atau tercabut lagi. Puas hati keta ni dgn sunroof, side mirror boleh auto levelling, main headlamp pun boleh auto levelling, lampu dasboard dan cabin dimmer lite, auto / manual aircond, temp detector utk suhu dlm dan luar keta, 4 tingkap boleh tutup pakai remote kunci keta. pendek kata fungsi keta mewah ada kat keta chery eastar ni. Keta mmg spacious @ luas, engine ok, motong senang dan konfiden walaupun dgn auto. nak power lagi masuk semi-auto. bunyi pun garang bila tekan. so far puas hati dgn keta ni. minyak selalu top up RM100 utk 2 minggu htr anak skolah dan jln hujung mggu. kira ok lah utk heavy use engine 2000cc.
April 10, 2013, 4:48 pm  from: Pengguna CHERY
Jgn nak salahkan kereta yg korang pakai dgan kereta lain..
mana2 kereta ada rosaknya, tak kira lah minor ke major.. kalo nak kereta yg ok, korang buat kilang sendiri, then korang wat teknologi korang sendiri.. Penah dengar x pepatah ni? "BELAJAR SAMPAI KE NEGARA CHINA"..??? korang pikir sendiri.. walaupon org takut nak beli jenama produk dari china, tapi korang taw kenpa harga bile sampai malaysia murah? korang taw asal usul design, enjin, produk chery n bla bla bla ni?? tak taw kan... aku sendiri pon pakai produk dari cina gak, lagi aku pakai Chery Tiggo.. ade masalah aku sendiri boleh pikir, kereta mana2 pon ada masalah, beli ikot kemampuan.. so far, ALHAMDULILLAH aku puas hati pakai produk dari CHINA ni. nak kondem pon beragak ler.. nak kereta bagus, pakai la BMW, AUDY, JAGUAR, LEXUS (mampu ker? takot mampus je nanti)..

Lagi satu, jangan la salahkan SALESMAN ataw SALES CONSULTANT chery ni, dah itu tempat cari rezeki diorg, janji manis ke, kate2 manis ke, diorg kene jual gak sbb itu kerja diorg.. korang tak pernah pikir ker? kalau korang jual karipap sekalipun, nak ke korang kate karipap korang TAK SEDAP? korang jual air yg berhaga rm 0.50 sen sekalipon, nak ke korang kate air korang jual tu tawar?? even korang jual ape sekalipon, korang mesti kene yakinkan produk korang tu bagus walau semurah mana pon.. kAn?
April 10, 2013, 11:18 pm  from: Along ///
BMW,AUDY,JAGUAR, dan bla2...pon leh rosak...
org kaya pon pening kena keluar duit utk mbaikinya..huhuhu
April 12, 2013, 1:20 pm  from: abg mie
Salam semua.. saya pun baru bercadang nak pakai CE. klu nak diikutkan memang betul kata2 korang semua..mane ade barang yang semuanya prefect baik..bagi pendapat sayala klu kite pakai @ guna cara yang betul insya'allah tak jadi masalah kod..
Contact: show contact
April 12, 2013, 1:21 pm  from: abg mie
Salam semua.. saya pun baru bercadang nak pakai CE. klu nak diikutkan memang betul kata2 korang semua..mane ade barang yang semuanya prefect baik..bagi pendapat sayala klu kite pakai @ guna cara yang betul insya'allah tak jadi masalah kod..
Contact: show contact
April 15, 2013, 5:20 pm  from: Abg-Ju
abg Along ///: btul tu klu join club dan member CEO tklah seburuk yg dsangka. Otai2 sudi mmbantu. itu yg penting join club CE.

abg zul ipoh: sama kita. masa amek kete baru 2 ari sy bedal balik johor. mmg stabil bawa laju. masalah bunyi angin branch dh setelkan masa amek. dh tau kita nak yg terbaik - pandai2la brbudi bhasa skit ngan salesman. mereka pasti bantu.

abg pengguna chery: kdang kala salesman mmg janji manis - tp adakah mereka akan tunaikan janji mereka. so pndai2la pilih salesman yg mmg termaktup bertnggungjwab. dia tk paksa pun klu kita tak amek ngan dia....

abg mie: jangan risau yg penting boleh byar bulan2 dn join club. otai sedia mmbantu. klu amek kete mesia pun mreka kutuk jgak. kputusan dtangan anda.
April 24, 2013, 6:08 pm  from: Slim Puchong
Saya Berpesan pada mana mana yg bercadang nak beli Cherry 2.0. tak payah beli. kalau tak mampu pikul masalah dan kurang kemampuan.

1- Bayak tempat yg karat (besi Buangan)
2- Senag Pecah
3- Service Mahal / Spare part Susah dapat
dan byak lagi

Sekian Terima Kasih
April 24, 2013, 6:12 pm  from: Slim Puchong
Syarikat Charry ini tak akan bertahan sebagaimana syarikat kereta lain di malaysia, jika mereka tidak perdulikan masalah penguna hadapi hari ini.

Terima Kasih
April 27, 2013, 4:52 pm  from: Insan Mulia
Semua comment nk menjatuhkan syarikat org.. Ini mesti comment dari syarikat automobile yg lain... Aku paham sangat..
April 29, 2013, 4:57 pm  from: Ezanee Bin Mohd Tawil
Saya beli Chery Transcom pd bln Ogos 2012...Demi Allah saya adalah pemilik yg benar...cuma 1 bln jer, sy dapati air menitik2 dari tangki radiator...hantar ke Chery HQ PJ krn cuma kt situ jer yg ada stok radiator tu...diganti baru...selepas 2 bln plk, dlm keadaan parking, saya terkejut tgk ada chemical bersepai atas bumper depan...bila bukak bonet, didapati hos aircond plk pecah...oleh krn Chery melantik agen aircond di Subang & sangat jauh bg saya, saya mengambil keputusan utk membaiki nya dikedai atas pembiayaan sendiri...sekarang ni...semasa saya menulis ni...saya sedang menunggu giliran utk menghantar kenderaan saya di Chery HQ lg krn ini kali kedua pula radiator saya pecah besar 2 hr yg lepas & terpaksa towing dari Bukit Fraser ke P Jaya....Harap2 semua masaalah Chery ini dpt diselesaikn krn saya suka dgn van ini cuma masih ragu2 atas ketahanannya....jika ada pemilik Chery Transcom yg inginkn berkongsi pengalaman, blhlah hubungi saya di 016-2988585
Contact: show contact
April 30, 2013, 12:49 am  from: Amir
Semua pendapat negatif adalah pengguna yg tidak masuk mana2 club Chery.. dengan aadanya club, ahli2 bole berkongsi apa jua masalah, aktiviti bersama dan macam macam lagi.. salah satu club yg ada adalah Chery Motorsports Club.. so disini, pelbagai masalah i allah dapat diatasi dgn bantuan member2 club yg mempunyai pengalaman/pengetahuan.. sparepart pun tiada masalah sbb kami ada tempat yg bole dicari.. so far alhamdulillah, tiada masalah besar pada Chery Eastar saya sejak beli pada tahun 2010.. satu semenanjung dah ronda..
Contact: show contact
April 30, 2013, 12:51 am  from: Amir
Emm utk pengguna di bahagian Utara, saya sarankan pusat service yg terbaik adalah di Penang iaitu di Jelutong dan Butterworth.. Sekian..
Contact: show contact
May 1, 2013, 11:06 pm  from: Ary
org yg join club lebih arif...ttg keta² ni...
bab mslah lebih kurang sama je...dlm mana² forum keta...
Dlm ni ada org utara x...kalau ada mai join
penang MPVRIan...x kira apa model...janji Mpv
May 1, 2013, 11:06 pm  from: Ary
org yg join club lebih arif...ttg keta² ni...
bab mslah lebih kurang sama je...dlm mana² forum keta...
Dlm ni ada org utara x...kalau ada mai join
penang MPVRIan...x kira apa model...janji Mpv
May 11, 2013, 5:07 pm  from: Samwisher
Salam kpd pemilik CE dan pencari maklumat CE..

Saya adalah bekas pemilik CE(2011-2012)..injin kete CE ni ok (pengalaman saya pakai dalam 2 tahun) cume ade beberapa yg tak menyedapkan hati.

1 Power window rapuh (4 bahagian dah rosak)
2 aksesori yang rapoh.Hampir semua...(letih nak layan).
3 Panel penghawa digin dah rosak.
4 Motor viper dah semakin lembab...akan rosak bila2 masa.
5 Pusat servis tak banyak..Kalo ade servispun..agak menyediahkan...refer Bt Caves SC...(Ketua dia mcm sial)macam kita servis free je kat tempat tu...Tapi pomen dia baik belaka..Zul dan Helmi-mmg terbaik.. Terima kasih sebab banyak membantu dulu.
6 Nak buat blancing dan alligment tayar...hantar kat HQ ..kene tinggal 2-3 hari...banyak kedai tayar kat luar tak boleh buat alasan bersangkut dengan ABS.(sampai ke sudah tak buat...bawak je keadaan stering senget)..dan tayar makan sebelah..branch sc tak boleh nak buat..tak tau ape masalahnye.
7 Paling teruk sekali..harga pasaran usecar trade in sekitar 30k..sedangkan mase beli (2011) RM 70++K..Banyak usecar susah nak amek sbb cool market. Tak percaya boleh servey sendiri kat usecar.Masa saya nak trade in dulu hampir 20 usecar saya servey...hanya 3 yang nak terima itu pun sangat murah..terpaksa cover bank hampir 30k..(sangat menyedihkan..habis duit simpanan nak cover..tapi terpaksa sbb tak sanggup dengan masalah remeh temeh ni...(ermm betul2 geram)..
8 Masalah pada gear box..bila penukaran gear semasa memandu akan rase tersentak dan tersenggok2
9 Bunyi angin masuk dari kiri kanan cermin.memang ada lagi walaupun telah banyak kali berusaha.
10 Bau luar masuk dalam kereta...Ikut pada bau persekitaran...kalu sedap ok..kalo tak sedap...tutup ajelah hidung atau bernafas guna mulut.
11 Gear lose (refer ngan SC ..dia kate lock gear patah..sebab lock dia hanya plastik
11 KAwan saya pulak baru amek 2 bulan hose break bocor..dan masalah yang sama dia hadapi mcm saya..Kesian dia..nasib yg sama..sampai skrg masih pakai CE sbb duit belum cukup nak trade in yang lain..sabar ajelah saya cakap ngan dia...
12 Penggunaan minyak yang kuat yang menjadikan faktor saya nak tukar..Sg buloh ke bandar KL RM30 (dua hal) sedangkan wish RM 30 boleh tahan 3 hari..enam hala..lbh kurang).Kalau jalan jem lagi banyak CE ni mentekedarah.
dan banyak lagi masalah yang berlaku semasa saya memiliki CE ni.(pengalaman sekitar 2011 -2012)
Pada yang dah beli...anda pun punya masalah mcm saya bukan?..(cuma teruk dengan tidak aje).
Kepada yang masih tercari2..yg sedang membuat research.eloklah difikirkan sebanyak mungkin..mungkin adalah lebih baik kita beli yang second hand berjenama dan berquality daripada beli yang baru tapi banyak masalah....Alhamdulillah sekarang saya dah tukar toyota wish second hand..walaupon seconhand tapi telah membuatkan tidur saya lena sepanjang malam...Anda boleh email kepada saya sekiranya ingin berkongsi pengalaman tentang CE ini..moga sedikit perkongsian membolehkan kita dapat mamfaat bersama..Dulu saya juga macam anda..memcari maklumat dalam internet...namum ia tak sama dengan maklumat daripada mereka yang pernah guna (yg berpengalaman)..atau sekiranya anda ada kelapangan sila ke pusat servis chery yg berhampiran dan kongsi pengalaman kat sana dengan owner yang tgh servis tu..saya pasti hampir semua bersetuju dengan pengalaman saya ini...wassalam...
Contact: show contact
May 21, 2013, 11:25 am  from: as
Cuba korang fikir sejenak & Search je kat memana masalah kereta ape jenis @ jenama tetap ada. apa pun aku pengguna CE dah 3 tahun so far xde la amenda pun sangat. tgk pada cara pemanduan & cara penggunaan. kat luar tu ada belambak jenama lain kalau rasa kete Chery xmemenuhi rasa + RM beli yang lebih mahal.
May 21, 2013, 7:51 pm  from: El..
Alhamdulillah..
kereta saya tahun 2011 hingga sekarang 2013
masih elok je...satu semenanjung dah pusing....ada masuk konvoi mpv dan tersenarai dlm malaysia book of record...x ade la....part...yg patah2..pun...walau pun ank saya lasak2....
1)power window pon ok je....x pernah clim lagi la...buat masa ni...
2)minyak...xla mentegarah...Rm 100 dpt 625km tgk kaki tekan jgk la...
3)bunyi angin settle dah....x percaya...leh je email
ellaxp11@gmail.com utk melihat kereta saya
samada betul...atau...bohong..

supaya anda puas hati....nk kongsi pglaman pun boleh....ttg kereta CE ni...
Contact: show contact
May 28, 2013, 2:18 pm  from: zarina hasan
Kepada sesiapa yang berkenaan.....

Saya ada dua masalah kecil berkenaan ce thn 2011.

1. Bunyi angin masuk waktu bawa laju.

2. Bau dari luar masuk.

Tolong bantu saya terutama Ellaxp11......

Tlg talifon saya.....

TQVM...
Contact: show contact
June 1, 2013, 2:55 am  from: Abg-Ju
Salam, sy nak komen sdr Samwisher :

1) sdr mengakui bhw enjin CE memang ok. klu ikut usia tentu enjin Acteco kan?
2) dri pmerhatian sy, semua mslh yg disnaraikan (13 prkara kononya) buknlh dr masalah sdr Samwisher. ianya himpunan dri pemilik CE. btul tak?
3) perkara 9 dan 10 tk relevan. semua SA dh setelkan masalah ni seblum kereta dihantar ke owner. klu ada msalah jgk maksudnya mnkin ada salesman tk buat keje.
4) fuel consumption tu bleh kira blik btul ke tk.... hehehe nmpak mcm tk logik.
5) no 7 pling teruk? kereta baru 2 tahun dh nak jual? kena topup 30K? cuba bndingkan beli kereta lain pakai 2 taun lps tu jual blik. brapa kena topup? beli kereta baru, bkan untuk dipkai setahun dua.... ingat tu! klu statement ni bnar, sdh pasti CE 2nd hand 2.0 2011 skrang harga dlm 40K. tp ini tk berlaku... so harga trade in 30k mngkin tidak benar (pd andaian saya)
6) joinla kelab CE spaya anda dpt menilai sejauh mana kebenaran 'ilusi2' yg dibngkitkan.
7) jujur sy bertanya, btulkh anda sdh jual CE anda. klu dh jual mngapa masih ambil berat ttg CE hingga mmbuat komen disini? rasa terkilan menjualnya? atau wish anda juga brmsalah?
7) masalah staff SC 'mcm sial' hnyalah persepsi smata2. mereka mnusia jga ada perasaan. apa yg kita 'beri', lazimnya itu yg akan kita 'dapat'. so jagalah budi bahasa...

sekian
June 1, 2013, 12:33 pm  from: are u
Ce sy thn 2008. Alhamdullilah oookkk. Diharap akan ok sentiasa. Syg ce sy.
Contact: show contact
June 1, 2013, 12:33 pm  from: are u
Ce sy thn 2008. Alhamdullilah oookkk. Diharap akan ok sentiasa. Syg ce sy.
Contact: show contact
June 1, 2013, 12:34 pm  from: are u
Ce sy thn 2008. Alhamdullilah oookkk. Diharap akan ok sentiasa. Syg ce sy.
Contact: show contact
June 3, 2013, 1:51 am  from: vennie
mcmmna ni nak beli ke tak?berfikir 100 kali...
Contact: show contact
June 9, 2013, 10:47 pm  from: Haji Umair Mansor
Salam 1 Malaysia.... Saya bru lepas hantar dokumen pada salesman siang tadi.. Blh bantu saya dptkan kelab CE Selatan @ Johor... Boleh join nnt bile dpt CE saya... TQ
Contact: show contact
June 11, 2013, 2:26 pm  from: bkk515
hari sabtu pada 8 jun yg lalu sy tukar brake pad hadapan.tiba-tiba masalah lain muncul.minyak brake tak dpt turun ke brake sebelah kanan tayar depan dan tayar belakang sebelah kiri.
hari ini belum setel,tak tau sebab apa dah periksa segalanya.
ce saya tahun 2009 enjin mitsubisi 2.4liter.
tip top takder masalah.skrg masalah baru menjelma.
hal-hal y remeh tuh boleh setel.bau masuk dlm kereta dan bunyi masuk tuh dah lama dibincangkan dlm forum2 ce.
ce ini spec eropah kereta 4 musim.
penghawa dingin ce terbaik.
material plastik mmg rapuh tapi perkara2 ini boleh setel.
Contact: show contact
June 16, 2013, 2:22 pm  from: yusri
Tolong beri komen saya nak beli CE 2013 takut saya dengar komen daripada kawan2 di atas
Contact: show contact
June 29, 2013, 4:48 am  from: haribulan
For my piece of advise. Don't buy it. 2011 CE 2.0 owner.
I don't care 2ndhand value. But this car is the worst car I bought.
1.) Power windows KO. (under warranty. Lucky.)
But next time need to pay RM550 per piece. D-max only RM320
2.) Gearbox KO. Repaired by SC. Not smooth until now.
3.) Made of plastic. Broken every way.
4.) Timing belt need to change at only 50K KM. Jap car 80K. RM1100+. Like Merc.
5.) Makan Minyak kuat. My new Ford T6 far better than it.
Don't think to sell it. No buyer. So I parked in my office parking lot. Drive once a week about 10KM per trip.
86K you can buy Exora already. Take proton better.
July 13, 2013, 12:13 pm  from: Fairuz
Nk tergelak gak baca komen2 dr pengguna CE yg kononnya marah sungguh dgn kete ni. Tp drp komen2 yg diberikan, byk komen yg ikut emosi tanpa kebijaksanaan n keadilan. Masa korang beli dulu, tak survey n siasat habis2 dulu ke. Dulu bkn main kutuk model proton, tp beli gak proton. Skrng puji plak proton tu, Seolah2 kete CE ni buatan plastik. Agak2 la nk beli komen pun kononnya brg cina semuanya cap ayam. Kwn2 aku ada gak yg pakai CE ni, tp xla teruk sgt menyumpah. Patut la kete cpt rosak sebab menyumpahnya pun kuat. Korang pernah tak hadapi situasi kete yg dipakai tiba2 problem or rosak sejurus lps korang merungut ada nk tkr kete d dpn kete tersebut? Biasa kan? Cer korang fikir, drp screw yg sekecil2 hingga part komputer n jenis pakaian yg dijual di pasaran, brp sgt yg bkn dr China. Negara China skrng antara kuasa ekonomi yg terkuat di dunia. So, fikir dulu sblm komen. Jadilah pengkritik yg cerdik n jgn jd pengutuk yg kebudak2an. Mana ada kete dlm dunia ni yg langsung takde masalah. Sebut je jenama apa? Kete F1 brand merc, BMW, Honda n Toyota, pun kadang2 enjin blow. Tak bagus ke jenama tu? Ada satu ketika model Toyota Camry utk pasaran US pernah ditarik blk oleh Toyota sebab ada masalah. Tp apa komen rakyat US. Tak la teruk pun Toyota dihentam!! Nama kata buatan manusia, mana bleh 100% perfect. Kecuali Allah yg buat. Jgn paranoid sgt. Tepuk dada tny minda...
Contact: show contact
August 9, 2013, 3:01 am  from: Enigma4646
5 tahun guna.....x de masalah pun!
August 28, 2013, 10:14 pm  from: Abg-Ju
bro enigma, masih kaler hitam lg ke?
September 3, 2013, 10:27 pm  from: masitah
Beli cherry tahun 2011, sekarang 2013, aircond dia x sejuk napa ye...kalau kita nak service sendiri boleh x, ada sesapa tau cara nak service sendiri x, boleh share kt sini.

TQ
Contact: show contact
September 11, 2013, 6:20 pm  from: zainoden
saya dah pakai CE dah 3 tahun tapi tak ada masalah pon sikit2 tu biasala siap pusing 1 malaysia lg..CE 2.0 memang best
Contact: show contact
September 11, 2013, 6:30 pm  from: zainoden
saya dah pakai CE dah 3 tahun tapi tak ada masalah pon sikit2 tu biasala siap pusing 1 malaysia lg..CE 2.0 memang best...
Contact: show contact
September 12, 2013, 5:48 pm  from: abeman
Aku pakai dah lebih 3 tahun.. ada la masalah situ-sini.. tapi bila piker-piker balik.. kete ni ada masalah kadang2 berpunca dari cara kita pakai.. macam aku patutla byk kena baiki.. henjut sampai 200km/h.. hmmm lepas ni.. aku nak belai chery aku bawak jalan slow2 and steady je.. overall chery ni masih mempunyai kelebihan pada kelasnya yg tersendiri.. kete2 jenama lain tak kisah la apa brand pun maaf la ye kalau selalu kena potong atau makan asap dngn chery ni.. lepas ni aku kasi peluang korang potong.. hehe
Contact: show contact
September 19, 2013, 12:56 pm  from: jaja sweet
Salam buat pengguna CE..saye dah pkai CE ni 3 tahun..setakatni alhamdulillah...minyak ulang alik kerje kl satu tangki penuh dah cukup...setakatni dah tukar fius aircond.. 3 x ganti yg ce punye masalah tetap x suda...aircond tetap bermasalah so kedai servis aircond tu tukar fius lori punye..sejuknye jgan ckaple.. sampai nak beku pun ada.. sampai harini . 2.manager servis yg sangat mahal n mantol lampu signal yg mahal juga..apepun saye puas hati walaupun mcm2 bunyi yg keluar dr body ce yg cun tu...byk kedai servis diluar sana x nak terima ce termasuk tukar minyak..tukar mentol pun x nak juga..risau lampu ce rapuh n senang patah...apepun yg penting ce wajib pantau masalah2 yg pling kerap berlaku atas pengguna n perbaiki kesilapan.
Contact: show contact
September 19, 2013, 12:59 pm  from: jaja sweet
Salam buat pengguna CE..saye dah pkai CE ni 3 tahun..setakatni alhamdulillah...minyak ulang alik kerje kl satu tangki penuh dah cukup...setakatni dah tukar fius aircond.. 3 x ganti yg ce punye masalah tetap x suda...aircond tetap bermasalah so kedai servis aircond tu tukar fius lori punye..sejuknye jgan ckaple.. sampai nak beku pun ada.. sampai harini . 2.manager servis yg sangat mahal n mantol lampu signal yg mahal juga..apepun saye puas hati walaupun mcm2 bunyi yg keluar dr body ce yg cun tu...byk kedai servis diluar sana x nak terima ce termasuk tukar minyak..tukar mentol pun x nak juga..risau lampu ce rapuh n senang patah...apepun yg penting ce wajib pantau masalah2 yg pling kerap berlaku atas pengguna n perbaiki kesilapan.
Contact: show contact
September 19, 2013, 7:23 pm  from: Badboy MA
sila lah rujuk ke wall group kami..... bukan nak merendah atau nak menidakkan segala komen2 anda disini... dan takkan ada sebuah club yg mampu utk menidakkan akan KEBENARAN
https://www.facebook.com/groups/cherymotorsportsclubs/
Contact: show contact
September 19, 2013, 8:09 pm  from: fizhamcmc233
Salam semua.....mmg2 rata x puas hati product chery ni. Bkn u all semua... sy pun merungut juga. Ttp sy bersyukur dan puas hati dengan performance CE ni.... berbeza dr MPV lain. cara untuk kita memperbaiki pengurusan CE bukan cara menghentam je... sebalik nya kita bersatu untuk pengurusan CE menambah baikan product dia dengan join club yg ade... pastu kite post kan apa yg kita x puas hati... dlm club tu ramai dr kalangan org2 kuat CE. Kat situ la die bole menilai dan mencongak masalah kita... kalau x puas hati depan2 die terus. Setakat kita bising tanpa reaksi atau tindakan susulan x guna juga .... kita perlu jadi pengguna yg bijak....ade warrantty kita claim sampai... selagi x dpt kite bising2 kat SC masing2... kalau bole jd budak jahat jadi je demi CE kesayangan kita..... Jom kita bersatu join ler CHERY MOTORSPORTS CLUB....kami akan menolong anda.... bukan promote kami nak tolong......
Contact: show contact
September 21, 2013, 1:35 am  from: shidi kss
Alhamdulillah... dah 3 tahun lebih guna 2.0 masalah yg dihadapi dapat diselesaikan sendiri dengan cara DIY dan mencari kedai kedai yg ada menjual part part yg diperlukan. Lokasi saya pun di kedah jugak... yg penting join kelab baru dapat menyelesaikan masalah hasil dari pengalaman rakan rakan yg telah mengalaminya...
Contact: show contact
September 22, 2013, 6:04 am  from: anep
Dah 3 tahun pakai cherry. Sejak hari pertama sampailah sekarang tak habis-habis masalah. Memanglah saya tahu inikan kereta biasalah semua jenis kereta pun ada masalah. Tapi bila service center macam sial macamana nak buat. Setiap kali hantar kereta alasan diaorng "chery memang macam tu bang" Baru2 nie hantar pasal engin tarik2 bila tukar gear. Kata diorang kena check computer bayar RM70. Bila check takde error. Saya pun balik tapi masalah tetap sama. Sya pergi workshop member dia kata tukar plug, bila tukar je masalah selesai. Service center apa nie??

Sepatutnya pengeluar kereta adakan service center yang berpengetahuan supaya masalah kereta dapat diselesaikan. Nasihat saya senang criter jangan beli chery. Jangan dengar criter orang join club lah ada otai lah apa lah tu smua karut. Kecuali kalau saudara takde kerja 24jam boleh lepak ngan otai-otai atau kat service center asyik korek kereta chery nie. Silakan beli..

Sya pun tak tahu nak buat apa dengan chery saya nie. Nak tolak takde harge...rugi. Nak jalan jauh fobia takut rosak lagi. Dengarlah nasihat dari pemilik sebenar...
Contact: show contact
September 23, 2013, 2:22 pm  from: SHIT
babi, beli kete murah murah lagi mo complain, beli la wish ato estima la kawan
Contact: show contact
September 26, 2013, 4:41 am  from: saradeesya
Salam semua,saya memiliki cherry easter 2.0 ni dr 2011.Ada kebenaran jg apa yg diperkatakan dr sahabat2 semua ttg cherry ni terutama air aircond yg membanjiri dlm kereta bila paip keluarannya tersumbat, poket2 tepi bhg dlm yg rapuh & gear yg loose @ tergelincir. Setakat sekarang semuanya tlh dibetulkan oleh pihak sc sg petani dgn baik. Wpun tidak menepati piawaian yg saya kehendaki tp adalah jga improfment dlm repairing. Kalau nak diikutkan agak kecewa jga dgn prestasinya tp bila dibandingkan dgn kesusahan yg sahabat2 lain tanggung, saya rasa cherry saya agak menjaga tuannya jga. Ttg stering bergoyang & tayar makan sebelah saya jga menghadapinya. Dgn nasihat kedai tayar saya menukar keempat2 tayar & balancing, aliment diperbaharui. Syukur hgga sekarang masalah tu tiada lg.Apa2pun bersabarlah sedikit dgn karenah cherry ni & cuba selesaikan masalahnya perlahan2 supaya kita x diserang darah tggi.
Contact: show contact
September 30, 2013, 11:20 pm  from: Slim Puchong
Saya tak nak cakap panjang, Chery guna hampir 3 tahun, 2 Minggu tak guna, dan tersentuh hati rasa nak naik jalan jalan dengan nya, tiba tiba aircond tak sejuk pulak.

Dulu Dulu Kerosakan Dairy: Dalam Hampir 3 Tahun

1- Bonat karat / Bawah Pintu Karat
2- Brek Pump
3- Watter tang Crack
4- Alam Rosak
5- Power Windows
6- elemant tayar susak nak sette
7- Watter Pump Bunyi
8- Sunrotf masuk air

Yg Peningnya Bitik Bitik Karat muncul di Bonet depan!!!

Kereta ni tidak boleh buat macam kereta mpv biasa, hanya dapat keluar seminggu sekali je, dan jangan jemur di tgah panas seharian mudah repuk. lain kali saya sertakan gambar.
October 4, 2013, 11:22 am  from: Sham
Saya pakai CE sejak 2011. Masalah2 kecik tu ade tp masih boleh di perbaiki. Tapi yg major skrg ni aircon. Gas penuh tp tak sejuk. Ade sape2 yg mengalami perkara yg sama tak? Nak buat ape ekk?
Contact: show contact
October 11, 2013, 4:17 pm  from: Slim Puchong
Saya pakai CE sejak 2011. Masalah2 kecik tu ade tp masih boleh di perbaiki. Tapi yg major skrg ni aircon tak sejuk. Ade sape2 yg mengalami perkara yg sama tak? dan apa perlu buat?
Contact: show contact
October 13, 2013, 5:27 pm  from: haribulan
One thing for this car is very good. Kenal Lori langkar, but kopet sikit sj. If proton, kepala kereta sudah hancur..
The rest, rosak sini rosak situ. This car not for long way drive. Short distance should be ok. If not kena tarik kereta pula. Very expensive.
Contact: show contact
October 17, 2013, 2:09 pm  from: madie
Assalamualaikum...dengan lafaz Bismillahirahmanirahim

saya beli CE pada awal bulan september 2013 ...hari pertama gi amik kete kat showroom ampang...kononnye seronok dapat kete baru.
baru start enjin bukak aircond tetiba aircond tak sejuk...warm semacam jee....saya pikir mukin saya tak tekan mana butang aircond....sampai rumah wife ajak gi seremban rumah kakak ...otw ke seremban bukak aircond...harapkan sejuk tapi panas yg datang...ni aircond ke apa benda nihh...panas giler

keesokan komplen kat salesman...salesma suruh gi ke bengkel VI ampang ...samapi sana forema topup gas aircnd...sejuk sekejap jeee pastu datang bahang panas....wahhh kete aku dah macam sauna...

komplen lagi ..salesman surh ke SC PJ...samapai sana foreman repair tp tak tau repair apa barang....siap jee aku wat balik....setengah jam bawak...dh nk sampai rumah kete aku bertukar jadi sauna lagi

keesokan aku ke SC PJ lg skali aku..komplen lagi
baru foreman kata aircind system rosak...kena tinggal kete kat SC....aku cakap...aku bleh tinggal kete ni tapi bagi aku kete sementara ...aku nak guna...letih gak melayan pihak SC...last dpt kete ganti sementara....tp sblom dpt kunci kena isi form dulu....kat form tu ada tertulis...kalu barang dlm kete ganti tu rosak aku kena ganti....aduyaiii....dah laaa kete yg aku baru beli dh rosak...ni nk kena ganti plak kete sementara nihh

ok laaaa....3 hari aku tunggu...kete aku siap
under warranty...so tak perlu bayar
aku mcm tak confident jee kete nihh
lps tu aku kena servis 1000km pertama...aku ke bengkel VI yg Chery lantik ..tukar minyak enjin dengan oil filter
seminggu lps tu oil filter rosak...meleleh minyak enjin keluar ...sama mcm melelehnya air mani
aku komplen kat SC PJ...sampai sana kena tukar oil filter baru...duit lagi...haishhhh
tapi hingga hari ni kete aku ok jeee...takde masalah
cuma...di ulang cuma
1. bawak laju angin masuk celah mana tak tau
2. interior aku tak puas hati byk sangat gap antara join...finishing tak kemas...dalaman mmg tak kemas...better lagi proton
3. tak sampai sbulan guna viper dah hampes...getah takde kualiti
4.bila gear rendah enjin bunyi agak bising ada getaran...tak tau datang getana tu dari mana...haishhh

ada jugak rasa menyesal beli kete CE ni tp apakan daya dah sign aggreeement dengan bank 9 tahun...haishhh

aku harap takde lagi masalah besar pada kete aku ni ..insyaAllah

aku bukan nk kondem chery atau pun nak burukkan/kutuk chery tapi aku sekadar berkongsi pengalaman aku guna CE ni...bayangkan keluar dari kedai kete dah rosak...bayangkannn
so pada sesapa nak beli CE...byk kan berfikir...pada yg muslim kena solat istikharah dulu
jgn bazirkan duit dan masa korang dengan karenah yg leceh mcm nihh
Contact: show contact
October 18, 2013, 7:38 pm  from: shz
macam-macam aku baca tentang kereta Chery Eastar yang perasan Mitsubishi Grandis ni ye??

Kereta ke....motosikal ke....mainan kanak2 ke....alat2 Powertools ke...pakaian ke....semuanya dah disogok dari negara China..dah tau dah kualiti dia macam mana....tanya la saper2 pun

Nasib baik ler aku pakai proton Exora CPS tahun 2009....tak de ler kes2 seteruk/major prob macam kawan2 kita yang pakai Chery ni....memang sumer keta ada masalah...tapi kalau yang melibatkan nyawa sampai goyang stereng,enjin tiba2 mati and tayar makan sebelah (tak boleh alignment) tu agak2 ler jugak kan!!

kepada geng2 CheryMotorsport (or whatever)...agak2 ler nak promote2 tentang keta ni....memang la tak dinafikan anda dah 'ter'beli dan cuba sedapkan hati anda tentang kereta ni tapi fikir2kan la rakan2 kita yang bermasalah sampai yang melibatkan nyawa ni brooo....duit boleh cari tapi nyawa???fikir2kan la yeee
pesanan dari ahli EOCM (Exora Owner Club Malaysia)....
Contact: show contact
November 20, 2013, 11:27 am  from: Razali
saya pakai chery easter 2.4.. tahun pertama chery d keluarkan2008... saya berpuas hati dgn chery ni.... saya pakai selama 4 tahun je.. lps tu tolak bukan sebab problem tp kerana dpt rezeki lebih tukar kepada MPV impian berjenama toyota.. so komen saya kereta apa sekali pun bergantung pd nasib sebab dia di perbuat dri mesin so mmg ada problem... klu mes.. alpard.. wish... estima.. oddsey... stream.. semua ada masalah klu dah terkena... kita pakai kereta kne tggung risiko... cth rakan saya pakai estima 2 bulan dah kena gear box.. melayan 10 ribu.. Apa pun pikih lah mengikut kemampian kita.. jgn ikut orng.. kita tahu piket kita sendiri... yg penting kaji maintanence kereta tu kita mampu ke tak... baru tak sakit kepala.... rindu jga bila terserempak dgn chery makin mengacam....
Contact: show contact
November 22, 2013, 12:05 pm  from: RIZAL...
Saya pemilik chery dh 8 bln...kira baru lagi la..
sy dulu pn pk tk nak beli...tp bila compare harga dgn ape yang kita dpt berbaloi pakai chery dr exora...dr segi enjin, body, dll cuma finishing je kurang bergaya...kalau chery 3 tahun usia masih cun bergaya, tp exora dh tak cantik....biarlah ape orng nak kata, skrg aku pemilik chery, mau tak mau pakai jugak...janji jaga dgn baik n cermat..harap2 keta aku tak ade masalah...byr ttp kena byr, nak tukar keta jadi tmbah hutang sampai tua...
bersyukur ape yang ader...beli ikut kemampuan, jgn jadi beban....ingat, semua kereta ade msalah...macam manusia jugak....chery oh chery perbaiki service anda....tq
December 7, 2013, 11:42 pm  from: bahau
Alhamdulillah..
Mmg nasib bila beli kereta..dpt yg x byk kerenah,ok la...tp bila dpt yg kurang bagus,hadapi la...apa nk dibisingkan..terima je tu sbg ujian..bukankah beriman dgn qada' dan qadar itu WAJIB :-)
Sy antara ribuan pemilik chery di malaysia ni..
Mmg x sangka juga nasib x berapa baik..power window rosak,motor wiper rosak,alarm rosak dan yg terbaru overheating..nak buat mcm mana,dh tu bahagian kita yg tuhan dh tetapkan...terima la
Yg penting sy sayangkan chery sy..sy terima seadanya..mcm bini kita la,once kita dh kawin dgn dia,kita terima la kelebihan dan kekurangan dia kan :-)
Tuhan takkan zalim..duit yg byk kita keluarkan tu akan ada gantinya nnt..x kan ilang mcm tu je..cuma gantiannya yg kita tak tau apa dan mcm mana....
Mungkin kalau rakan di luar sana boleh tenangkan diri,rasional atas apa yg dihadapi,yakin dgn semua ketentuanNya,everything will be ok...isn't it? :-)
Contact: show contact
December 19, 2013, 3:29 am  from: darul ridzuan
Start beli may 2013.Dah masuk 8 bln aku pakai ce ni..bunyi angin dari luar bile bwak 80km/j..bau somethink masuk dlm, asap lari dsb..
Bln10/2013:power window pintu balkang kanan rosak
Bln12/2013:power window dpn kiri pulak rosak..
Bile drive rase tersenggok2.x smooth penukaran auto dia.
Interior mcm hampeh..holder(tmpt kecil simpan barang)blakang kiri kanan dah rosak...
Top speed paling laju aku try 150km/j.. betul ke leh dpat 180km/j?
Rase nyesal pun ade beli ce ni...nak tolak x de value..
Contact: show contact
December 19, 2013, 11:33 am  from: darul ridzuan
Start beli may 2013.Dah masuk 8 bln aku pakai ce ni..bunyi angin dari luar bile bwak 80km/j..bau somethink masuk dlm, asap lori dsb..
Bln10/2013:power window pintu balkang kanan rosak
Bln12/2013:power window dpn kiri pulak rosak..
Bile drive rase tersenggok2.x smooth penukaran auto dia.
Interior mcm hampeh..holder(tmpt kecil simpan barang)blakang kiri kanan dah rosak...
Top speed paling laju aku try 150km/j.. betul ke leh dpat 180km/j?
Rase nyesal pun ade beli ce ni...nak tolak x de value..
Contact: show contact
December 20, 2013, 7:35 pm  from: tajullamuku
salam untuk semua...
isteri saya slh sorg pemilik chery easter, dia pun selalu merungut psl chery tp bg saya chery ni dh ok cuma servisnya je xblh thn, bukan semua makenik blh baiki chery ni, alhamdulillah tempat saya ada makenik yg tau ttg chery ni xde masalah. ssiapa nk pkai chery blh, chry ni sbenarnya sedap bila d pandu x berat mana, agaknya yg sll mgalami krosakn tu pmasangan & cara mggunanya x betul. hr ptama isteri sy beli chery mgalami xsiden dmana anggota polis mgguna iswara mlanggar dr blakang, chery x kemek tp bumper je pecah, kereta polis tu dia punya bumper depan dh jd huruf A, body chery easter memang keras tp ssiapa yg mampu milik kereta mahal blh lah lupakan chery ni dan saya syorkan beli mpv dr negara barat jgn beli dr negara sblah timur. toyota, honda,hyundai,nissan,mitsubishi,daihatsu dan jenis2 dari negara sebelah timur selalunya meragam bukan chery je. saya sendri pakai proton wira dah 2 kali d tenggelami banjir tmasuk baru2 ni, bila baiki elok je pakai... pokoknya duit....
December 20, 2013, 7:52 pm  from: tajullamuku
tapi klu nak beli kereta buatan dr negara timur mcm toyota,honda,hyundai,nissan,mitsubishi,daihatshu dan sbg nya blh tp kena pastikan mekanik yang terbaik, kadang tu kereta rosak sikit je mekanik yg lebih2 pastikan warrantynya bpanjangan. masalahnya skrg spairpart bg kereta ni bukan dr japan tp kbanyakannya ciplak dr negara2 bdekatan. klu ada org nk bg saya kereta2 jenis ni saya x tolak... nak je... he..he...
Contact: show contact
December 20, 2013, 7:56 pm  from: rafik
askum... sapa2 yg xnk chery tu ce bagi kat aku gok....
Contact: show contact
December 22, 2013, 11:21 pm  from: wandi
Memula Aku beli CE 2.4 dh Ade yg kondem...mamat ni kata bànyak msalah,memang kaw jgk la dia kondem CE Aku tu,dpn member Aku yg làin plak tu...bengang jgk la sbb àlmaklumlàh nk tunjuk kt membe yg aku ade kete baru..lepas puas dia kutuk CE ni aku tanya mamat ni 1 soalan je.."kau pernah pakai ke CE ni?"...dia jawab "x pnah pun cuma dgr org cakap..patut la mamat tu pakai kañcil je sbb asyik dgr kaba angin je,stahun dh pakai stakat ni alhamdulillah walaupun beli 2nd
Contact: show contact
December 24, 2013, 2:02 am  from: izamthunder
???? penin penin....nak beli taknak ......nak beli taknak.....adoiyai....
Contact: show contact
December 24, 2013, 10:18 am  from: edi
saya pemilik C.E 2011 , sekarang gear box buat hal. lampu gear ashyik keluar jer..... pas tu kereta sentap sentap....anybody help???? saya dah matikan enjin dan hidup smula , lampu gear hilang , pas tu tak lama kemudian enjin kereta sentap.....macam nak pecah enjin ...huhuhu. tolonggggg
Contact: show contact
January 11, 2014, 1:04 am  from: rosliaris
sy beli cherry easter bulan 10/2013 kat batu tiga kuantan. keluar dari kedai jer dah ada masalah..masa dlm kedai cek sikit2..maklumlah kereta baru...bila keluar kedai baru nampak masalah:..
1. lari 100km stering bergegar kuat.
2. pembalut kusyen tercabut/tanggal.
3. panel plastik bhg bawah dashboard dan belakang patah/
renggang.
4. power window tempat duduk belakang tak berfungsi.
keesokan harinya sy dtg semula kat agen komplen sana-sini!...jadi agen tu ambil gambar part2 yang rosak dan bgtau alat ganti kena order 2 minggu baru sampai nnt jika dh sampai dia akan hubungi sy...hingga sekarang dh masuk tahun 2014 alat ganti yg dipesan masih tak sampai!
petang tadi 10/01/2014 pameran cherry di kuantan parade sy tanya kat agent berkaitan alat ganti kereta sy. selamba jer dia jawab...belum lagi...cuba kontek org yg jual kereta tu dgn kamu!..malas betul sy nak melayan agen tu!..sebelum balik sy singgah kat kedai kereta jalan semambu..trade in kereta cherry dgn honda odisey..tengah tunggu kelulusan bank...sakit hati punya pasal.
Contact: show contact
January 15, 2014, 10:14 pm  from: haribulan
Update.
Car Exhaust rosak. Pergi SC cakap tak kenal cari exhaust specialist. Sakarang, full tank FC sampai 250KM max.
Pening lah....sudah bayar RM1200 utk timing belt, sekarang nak baiki exhaust pulak....
3 tahun lebih lagi nak bayar loan lor....sampai loan habis + baiki punya duit sudah boleh beli honda stream...hehe
Contact: show contact
January 15, 2014, 10:19 pm  from: haribulan
infor tambahan...
Paling teruknya bukan kereta, tak ada engineer yang boleh baiki (di penang). Pergi bikin sound proof, tauke tak berani buka dashboard pasal clip senang putus dan tak ada parts. Pergi SC punya sampai I complaint 3 kali baru buka (pasal ada bungi kuat kat depan driver seat)
Contact: show contact
January 28, 2014, 1:11 am  from: along
assalamualaikum..saya bercadang nak beli ce tp x tsu nk beli yg 2.0.2.4
kalau macam barang dia yang rosak tu ada jual di sparepart ke
kalau nak join group macam mana...setakat ikut kemampuan ni rasanya ce kot..terima kasih
February 5, 2014, 11:41 pm  from: Hirmadi bi Hamdani
warranty tak masuk akal.kecewa dengan pengurusan chery. ada ke logik nak tunggu barang spare part sampai setahun baru dapat. Cuba bayangkan saya pengeluar kereta bagi jaminan warranti sehingga lima tahun, tapi bila nak claim spare part asyik takde je... tiga tahun baru spare part sampai. diharap pengurusan chery lebih peka dengan masalah spare part. cuba bayang maslah lampu led (model st) sebelah dah padam, tingkap sebelah pemandu tak boleh diturunkan, nak memandu pun da takde semangat.
Contact: show contact
February 7, 2014, 12:56 pm  from: MSR
salam semua..
saya bukan nak pro ke CE..saya seorang mekanik sambilan..biasa baiki bermacam2 jenis kenderaan..dan bermacam2 jenis driver saya pernah jumpa. walaupon pakai kereta jenama hebat sekalipon kalau dapat yg defect dr kilang tetap la problem gak dan kalau ada yg rasa beli kereta hebat n mahal tuh dia rasa boleh lenjan macam bawak basikal..tetap hancur kete tuh..ini pandangan dari pengalaman saya sendiri..ada pelanggan saya yang memandu kereta lama dr tahun 1980-an tp body,luar dalam..enjin semua masih cantik hanya kerana tuan kereta yg cermat.. ada yg dtg bwk kereta mewah tp enjin bunyi mcm nak runtuh pasal kaki lenjan, start jer terus pecut..enjin tak jaga.. maintenance buat tak reti..baik pakai lori bang..
saya sendiri pemilik CE 2.0 beli baru sejak 2010.. dan 3 tahun lebih..jujur saya cakap CE saya hanya masuk service centre hanya 3 kali sahaja bukan kerana saya mekanik saya blh buat sendiri ataupon kerana CE saya bermasalah.. hanya kerana kecewa dengan sikap pengurusan service centre HQ PJ dan mekanik di sana..sikap mekanik yg mmg mintak makan penampar, jgn ingat semua pemilik CE bodoh..cuma saya diamkan saja saya pon mekanik juga. Claim warranty hanya 2 kali sahaja kerana 2 kali tu sahaja la dia rosak.Hanya power steering dan tie rod end sahaja..lain2 sehingga hari ini TIADA masalah. CE saya setiap minggu akan bergerak dari KL ke Kuala Terengganu dan patah balik ke KL.. sepanjang 3 tahun tidak bermasalah travel dengan kelajuan konsisten di highway 140kmj-160kmj..
CE saya kini dah 110000km masih mampu utk apa sahaja, redah banjir sudah, turun naik bukit sudah, bwk berbagai jenis brg sudah...
hakikatnya CE semakin sedap dibawa bila kini sudah digandingkan dengan adjustable absorber, tayar 235/55/17.. minyak full tank cukup untuk pergi dan blk dr KL-Terengganu-KL..hampir 800km++
Sparepart luar kini byk ada jual..jgn risau saya dah lama beli part di luar dr service centre.
Kita harus sedar ..manusia pon blh sakit demam inikan pula kenderaan buatan manusia. CE saya boleh dikatakan kini hampir keseluruhan saya repair sendiri tanpa masalah yg berat,,turun naik enin..psg turbo,wiring, modified, RnD, DIY tidak sesusah model2 lain..cuma kena hati2 di sesetangah bhgn seperti compartment plastik danclip2 itu sahaja.
Isunya duit ..betol,even org yg pakai camry sekalipon bila wheelbearing rosak kosnya mencecah RM900..owner pon pusing kepala nak bayar.civic fd2 RM530..sylphy RM1200..apatah lg model2 seperti estima odyssey..mmg model2 gah ni susah nak rosak tp bila rosak sediakah kita?? saya memiliki perdana v6(enjin halfcut) wira turbo honda sv4 dan fd2 serta CE.. paling bermasalah adalah honda..tp biasalah..tak semua benda kita beli perfect..
Contact: show contact
February 11, 2014, 8:11 pm  from: shz
Bang MSR....bagus la anda seorang mekanik boleh buat/baiki minor problem kereta anda..Memang tak dinafikan semua jenis kereta memang ada defect dan pros/cons

Tapi seperti yang saya katakan sebelum ni (cuba baca post saya yang lepas)...kalau problem2 yang melibatkan nyawa macam mana? seperti contoh enjin tersenguk2 masa jalan....overheating...tayar bergegar??
Kalau bukan foreman/mekanik memang aniaya aje....fikir2kan la pada nyawa kawan2/owner2 yang lain....itu aje

Mungkin dicadangkan ahli2 kelab CE ni bikin kelas2 cara baiki kereta dengan brader MSR ni...hahaha
Contact: show contact
March 27, 2014, 11:25 pm  from: talhah
Beli CE 2010 tertarik pasal body yg besar serta accesories yang menarik (seat kulit dan lcd depan belakang). Baru2 ni over heat hantar service centre dah 2 buln tak dapat2 lagi....ce ni pada dasarnya sedap dipandu tapi sikap SC yang tidak perihatin dan buat keje main jadikan kereta ni bermasalah...apa nak buat pakai jelah sampai rabak...
Contact: show contact
March 31, 2014, 5:27 pm  from: sitinurainrazak86@yahoo.com
sy pkai chery tiggo...mule beli thun 2010..tak pick up lgsung...mcm tolak krete sorong rase yer,refer dkt centre..kate mekanik tu..biase jer mmg normal mcm tu.lpas tu pulk stering krete dh tekoyak kulit yer..bwk tesengkut2 krete tu.mcm naik kuda,ni plk thun ni..clutch plate rosak smpi nmpk besi...mekanik pon heran mcm mn blh gune smpi tinggl besi.buln ni ni plk alternator plk rosak...selme ni sy servis dekt luar jer...byran mhal gler.pdhal workshop kat lua tu pon amk brg chery.kurg gler harga yer...enth lh...nk jual harga x d lgsung,mmg pkai smpi reban lh nmpk yer....
April 11, 2014, 9:34 am  from: Roza@ Rizal
Setakat ni gua pakai cherry 2.4 ok je...sbb apa korang thu x..2.4 adalah enjin mitsubhissi.
2.0 adalah enjin china..so bagi gua setakat ni gua pakai xada mesalah barang2 enjin pun senang cari sbb 2.4 ni adalah enjin mitsubhissi crandis...
Contact: show contact
April 30, 2014, 9:18 pm  from: ali
Assalamualaikum, best info kat sini.sy pemilik chery ester 2012. Best pakai chery ni ruangnya tiada tandingan, nk tanya kat mana nk dpt skirting sport.
Contact: show contact
May 15, 2014, 11:41 am  from: abe
Assalamualaikum,

seronok baca komen sahabat2 kat sini...sy pon guna ce2.0 semenjak tahun 2012. so far, alhamdulillah...dah banyak duait saya habis melayan masalah ngan keta ni....hiii...hiiii....skrang ni tengah bengong dok mikir masalah ekzoz plak..sebelum ni bahagian yang sebelum paip ekzoz depan tu ( yang ada 3 paip keluar tu..apa nama tah) pecah...dah pegi hantar ke sc Pj (under waranty..ok la..selesai masalah)...kmdn selaps 9 -10 bulan, ada mslh lagi ngan paip ekzoz..bila cek, filter ekzoz tersumbat plak...bw gi klinik keta...makenik tu cb selesaikan masalah (tukar filter ekzoz).timbul plak mslh bila "lampu enjin" nyala...2-3 kali baiki, tapi masih menyala....makenik ce kat kajang bagitau yang penyammbungan sensor kat paip ekzoz depan x betul.

siapa tau bengkel ekzoz mana yang mahir dengan sistem ekzoz ce ni???...saya kat dengkil, selangor...
Contact: show contact
May 17, 2014, 9:34 pm  from: fadhli dohid
salam pada semua, saya adalah seorang pemilik chery eastar 2008 enjin mitsubishi 2.4... ingain berkongsi cerita... alhamdulillah sepanjang penggunaan saya, kreta ini tak banyak buat meragam, saya setuju dengan sesetangah orang yang menyatakan kualiti untuk interior tak bagus dan rapuh... ya..memang betul... contoh : cover pada dashboard saya telah pecah/reput akibat panas, tapi saya dah tukar .. hanya rm6 sahaja... sekarang sparepart pon dah banyak.... rakan saya adalah mekanik chery sendiri, memang CE 2.0 kalau nak diceritakan memang tak lalu.... tapi.... CE 2.4 memang mantop... takkan dapat harga MPV 2.4 macam chery nih.... segalanya tertakluk pada diri sendiri, nak beli ker tak, nak lenjan kertak, nak jaga ker tak......
May 22, 2014, 9:51 pm  from: Captain Le
Saya mmg ader niat dihati nak beli CE baru, agak2 patut tak saya beli?
Contact: show contact
May 31, 2014, 12:57 am  from: sham
Assalam..Kereta saya cherry eastar tahun 2011. Acteco 2.0. Semalam saya tukar bateri kerana bateri dah kong. Bila dah siap tukar semua lampu signal tak menyala. Radio pun tak boleh on. Ada sesiapa yang boleh bantu?
June 2, 2014, 2:41 pm  from: mohd nasir
sapa2 yg tau cara nk tukar atf utk ce 2.0. brg dh abis warranty... mls nk anto kt sc di kuantan.... gearbox yg xde colok check minyak..... pening gak pomen kt luar tu
Contact: show contact
June 2, 2014, 2:46 pm  from: mohd nasir
boleh kata semua tmpt sc ce memang x mesra pelanggan... kos servis mhl.... skrng saya dh mula servis sendri.... tau la ckit bab kete ni..... s.parts pun xde mslh boleh order dari luar.... cuma gearbox auto ni xde colok sukat minyak.... klu ce kat singapore ada je benda tu.... mcm2... anyway ce ni ok je.... seat dpn pun dah modified tapak bg rendah.... bru syok bawa.....
Contact: show contact
June 10, 2014, 9:11 pm  from: wak tokek
nk pki keta bagus kene pndi DIY sendiri,tmbhn keta jenis ni...klu skit2 nk pi pomen sc ato center service mmg melayang la duit ko...pi pomen biasa je...klu xde sparepart mody la...kreatif la skit
Contact: show contact
June 14, 2014, 2:07 pm  from: oghe balok
CE SC memang tak de mesra pelanggan .... Saya bias a d kuantan
June 18, 2014, 11:35 am  from: zul
saya pakai CE 2.4 dah lima tahun...kira banyak lah juga masalahnya
1. banjir dalam kereta masa mula beli, dah fix
2. jalan mati lepas tu hidup balik..valve sensor rosak rm 250
3. Bearing streng bunyi, naik baik pomen tu boleh betulkan kalau tak terbang 1500
4. tahun ketiga aircon rosak, 1500
4. tahun ke 4, 2 power window rosak...giler
5. tahun 5 feul pump rosak, nasib kena dekat rumah
6. Interior usah cerita...rapuh nak mampus
7. baru ni alternator pulak kong,
8. pagi tadi tingkap pulak rosak
tu aku tak pernah miss servis, giler
nak bawak jalan jauh pun sekarang trauma
nok buat guane tanggung je le...
Contact: show contact
July 19, 2014, 12:59 pm  from: RIZAL
Paip water Pam ce bocor, nak masuk 1 bulan tunggu alat ganti tak Ada stok.
Contact: show contact
July 19, 2014, 1:33 pm  from: najmi
saya nak tanya kepada semua pemilik ce..
kereta saya 2.0 thn 2011..tapi masalah nya bila saya pandu kereta atas highway..rasa gear macam tak habis ..bunyi mcm gear 3 je..apa masalah nya? boleh tak tolong saya...
Contact: show contact
August 9, 2014, 11:59 pm  from: awang
saya pemilik chery 2.0 thn 2010

saya bngga dgn chery sbb
1. pick up
2. body tebal
3. byk feature
4. cantik
5. luas

tapi tu dulu. skrang cukup2 menyampah.

bayangkn dlm ms 5 bln rosak :
1. exhaust manifold
2. gear box
3. steering rack
4. fuel pump

yang ffuel pump sampai skrang blum tukar lagi sbb hrga dia 1000+++. tak lojik lgsung. kereta lain hnya 2@300 je.

nampak gayenya chery ni dh mlampau. diorang pikir nk duit je tak pikir kbyakan pembeli chery ada kluarga besar. skrang saya tak brape yakin nak bw keluarga balik kampung.

Bila nk trade in, used car nk 26k jeeee. sedih sungguh.

nampaknya kita kn bersatu hati bg tekanan pd depa.

satu lagi sapa ada idea nk selesaikan mslah saya. fuel pump blum ganti lagi. boleh x ganti dgn fuel pump kereta lain???
Contact: show contact
August 14, 2014, 12:23 am  from: mamat
Saya beli CE tahun 2010. Sejak situ power window dah tukar 3 kali semua side pasal asyik rosak. Nasib baik masih dalam waranti. Tapi service dia orang cukup lemah. Pelanggan jadi kaldai aje tunggu alasan depa nie. Spare part tak sampai kadang x tunggu 3 bulan. Macam.mana depa nie buat berniaga nie. Penat aku he he he
Contact: show contact
August 14, 2014, 12:24 am  from: mamat
Saya beli CE tahun 2010. Sejak situ power window dah tukar 3 kali semua side pasal asyik rosak. Nasib baik masih dalam waranti. Tapi service dia orang cukup lemah. Pelanggan jadi kaldai aje tunggu alasan depa nie. Spare part tak sampai kadang x tunggu 3 bulan. Macam.mana depa nie buat berniaga nie. Penat aku he he he
Contact: show contact
August 14, 2014, 12:25 am  from: mamat
Kepada sesiapa di luar sana... jangan.beli chery habis punah semua. Second hand value zero. Nanti sangkut dengan bank. Nak telan tak.boleh nak.luah tak boleh... mampos
Contact: show contact
August 14, 2014, 1:29 pm  from: kadoz
Btl ker chery byk sgt masalah...bile saye pikirkn byk kali...kalo sy pkai mpv wish stream alhpard estima....kete yg mahal kalo ada masalah pun same gak kn...bile sy pikir cara pemanduan yg elok..cara mnjaga kereta dgn elok...sy rase x akn ada masalah kot...sy rase trpulang pada diri sndiri mcm mne nk beli kete...sbb kwn sy die seorg yg mnjaga kete dye sgt...dye pkai chery 2.0 dye ckp x ada masalh ape2 pun...dye dh pkai 2thn...dye bg tau pikir diri sndiri n cara pemanduan n cara mnjaga kete...sy just nk tahu dr pndapat yg lain...
Contact: show contact
August 22, 2014, 9:23 pm  from: aku
Baik naik kereta lembu dari beli cherry penyakit,seribu sesalan pada pemiliknya,kereta terbodoh dlm abad ini
Contact: show contact
September 4, 2014, 1:06 pm  from: drebar chery
Beli tahun 2011....tp rasa mcm dah pakai 10 tahun.gegar Sana segar sini.entahla.redha sajalah
September 11, 2014, 12:01 am  from: drebar bengang
beli tahun 2011...
setakat nie dah banyak makan duit..tukar part
(menyesal ambil kereta nie...terlampau frust)

para sahabat yg budiman
boleh tak kongsi harga gearbox chery????????????
Contact: show contact
September 14, 2014, 2:50 pm  from: halim
as salam. beli ce 2.4, dis 2008.ptg keluar kereta, lepas maghrib, terus ke langkawi (dr batu pahat)..alhamdu
lillah, hingga kini, segalanya ok..tak da masalah kecil dan masalah besar..syukur sgt kpd Allah azza wajalla..
sering jalan jauh..pendek kata satu malaysia dah round.
biasa bawa 140-160km..pemanduan yang mantap..cuma ia ringan sgt. mula2 pakai,tayar alignmen lari sikit (depan) betulkan , alhamdulillah..dah ok.minyak-pergi balik KL (l/k 500 km,l/kurang rm100..ok le tu.)kini, sedang tukar air-cond.masih di bengkel.l/kurang rm800 kot, kata makenik.dah dekat 6 tahun guna..
puas hati dgn ce yang dimiliki.road-tax? masa beli, telupa..RM750..waja saya baru rm90.tak apa..kereta
besar dan lari laju..cuma..kwan2..boleh tanya ye..di mana nak order suis air-cond..(suis air cond-nak on/off,nak tinggi rendah air-cond) makenik kata tiada
tempat nak order..
Apa pun, alhamdulillah..selalu prgi berkursus dgn kawan2..mereka kata..'lim..naik amoi ye...'
Contact: show contact
September 17, 2014, 2:08 pm  from: halim
as salam.alhamdulillah,air cond dah ok..mekanik kampung aja..kos..rm1160..kalau tukar cooling coil saja-rm880.tapi,ganti suis air cond,tambah rm280.so-rm1160.ok le tu..dah tanya di tempat lain di bp..semua nak rm1000 lebih..hanya air cond saja..kena buka semua di bahagian depan kereta (bgian dash board dan segala).moga insya-Allah, CE ku kan terus berkhidmat dgn baik.sayang CE ku..
wassalam.
Contact: show contact
September 18, 2014, 1:48 pm  from: halim
as salam.alhamdulillah,air cond dah sgt ok.mekanik kampung aja.susah nak tukar cooling coil.buka semua dash board bgian depan.semua..susah sgt rasanya.tu yang,mekanik yang terlaris di batu pahat minta l/kurang rm1k.belum lagi suis air cond yang rosak..utk cooling coil rm880.suis rm280.so, rm1160..ok le tu.dah masuk 6 tahun guna.insya-Allah kan terus baik..ada mekanik,tak sanggup nak buat..CE saya,apa pun kerosakan..yang biasa2 tuk kereta,service, semua di bengkel di kampung..syukur saya, setakat ini,sgt puas hati dgn CE saya ni..Amoi!! China mari..masa mula beli,ramai yg bertanya,china made..ok ke?? yg buat gagah utk beli,engine mits-sama spt grandis..macam proton JBX saya,kan..alhamdulillah..nak beli wish masa tu, tak begitu kukuh ekonomi..apa pun,syukur kpd Allah Azza Wajalla..niat nak guna gas..tapi,nasihat kawan2 yang dah guna,baik jangan.sebab, kan makan engine..ok dulu ya..till then, wassalam.jazakallah khair kerna sudi baca..
Contact: show contact
 

To Suggest Solution

 * - The field should be filled
* Your Name:
 Contact (e-mail, phone...):
* Comments:
Photos:


 




CARS-DIRECTORY.NET Used Cars For Sale | Car Specifications | Automotive Troubleshooting | New & Used Car Reviews | Privacy Policy

Chery Chery - Solving Car Problems